,,W oczekiwaniu na salę gimnastyczną... POZNAJ MISTRZA
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

,,Szkoła na widelcu''

,,Szkoła na widelcu''

Czym jest edukacja żywieniowo-kulinarna i dlaczego warto uczyć dzieci gotować? Edukacja żywieniowo-kulinarna to połączenie przekazywania wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, sposobu komponowania diety, wiedzy dotyczącej tego w jaki sposób mądrze robić zakupy, ale i tego jak jedzenie wpływa na nasz organizm z praktycznymi zajęciami, dzięki którym dzieci zdobywają praktyczne umiejętności takie jak krojenie, siekanie, poznają sprzęty kuchenne, uczą się zasad higieny i pracy w kuchni. Fundacja Szkoła na Widelcu od 2012 roku aktywnie działa na rzecz poprawy żywienia dzieci i młodzieży w Polsce. Jej pracownicy, ale również wolontariusze prowadzą zajęcia w szkołach w całej Polsce podczas których łączą warsztaty kulinarne z przekazywaniem wiedzy o zdrowym żywieniu. Przekonują przede wszystkim do jedzenia warzyw i owoców, pokazują w jaki sposób można przygotować smaczne danie w prosty sposób, ale i zachęcają dzieci do próbowania nowych smaków. Od 2017 roku do działań fundacja zaprosiła wszystkie szkoły z całej Polski rozpoczynając program Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. W ramach programu przekazuje nauczycielom ze szkół podstawowych materiały edukacyjne opracowane we współpracy z pedagogami, dietetykami, metodykami, które pozwalają na prowadzenie w ciągu całego roku szkolnego zajęć teoretyczno-praktycznych z uczniami. Widzimy, że kluczem do sukcesu nie jest jedynie przekazanie uczniom suchej wiedzy na temat tego w jaki sposób się odżywiać, ale zachęcenie ich do próbowania zdrowych posiłków poprzez całoroczne, regularne zajęcia z gotowania, o gotowaniu i z wykorzystaniem produktów spożywczych, do których chcemy ich zachęcić. Namawiamy nauczycieli do realizacji takich zajęć, ponieważ jesteśmy przekonani o ich skuteczności. Badania jasno wskazują na to, że wiedza, którą dzieci mogą wykorzystać w praktyce pozostaje w ich świadomości na dłużej, a taki sposób uczenia się jest po prostu efektywniejszy, nie mówiąc już o tym, że jest to po prostu fajna przygoda. Katarzyna Woźnicka Koordynator programu Czym skorupka za młodu…. Od lat zmagamy się w Polsce z rosnącą nadwagą i otyłością wśród dzieci i młodzieży- według badań Instytutu Żywności i Żywienia to już co najmniej 22% dzieci ma nadwagę lub otyłość, ale w niektórych regionach, np. na Mazowszu, liczba ta sięga 32%. Liczba przedwczesnych zgonów związanych z chorobami dietozależnymi, takimi jak cukrzyca lub nadciśnienie jest zatrważająca- to już 145 000 osób rocznie. Dlaczego mino trendu na zdrowe odżywianie, rosnącej świadomości konsumenckiej i coraz większej oglądalności programów kulinarnych problem nie znika? Czy gotowanie jest fanaberią czy może podstawową umiejętnością pozwalającą nam na długie, zdrowe życie? Nadwaga i otyłość oraz brak podstawowej wiedzy dotyczącej prawidłowego stylu życia to niestety rzeczywistość. Przykładem są między innymi dziecięce śniadaniówki przepełnione wysokoenergetycznymi przekąskami o niskiej wartości odżywczej. Edukacja żywieniowo-kulinarna to jeden z najlepszych kierunków działań, który może mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń. Ważne, aby działania edukacyjne były przyjazne dzieciom, zawierały wiele aspektów praktycznych, zachęcały nauczycieli do działań praktycznych, prowadzenia warsztatów kulinarnych czy zakładania ogródków szkolnych wraz z uczniami. Katarzyna Pieczyńska Dietetyk z fundacji Szkoła na Widelcu Równie istotne jest zaangażowanie rodziców. Codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie. Badania potwierdzają również, że wspólne gotowanie może korzystnie wpływać na poprawę czynników psychospołecznych, w tym preferencji, nawyków i zachowań żywieniowych. Gotowanie razem w szkole i w domu daje dużo radości, ale też wpływać może pozytywnie na zmianę nawyków żywieniowych i dlatego do odkrywania świata jedzenia poprzez praktykę zachęca Program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”.

Data dodania: 2022-02-06 11:13:38
Data edycji: 2022-02-06 11:29:30
Ilość wyświetleń: 973

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Kalendarz

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy
Zobacz

Nasi Partnerzy

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć...

Maria Skłodowska-Curie
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej