Nasza Zerówka zapoznała się z kolejną tradycją Świąt Wielkanocnych. Nasi wychowankowie piekli babki wielkanocne. Pani Madzia przed rozpoczęciem przygotowania ciasta zadała dzieciom zagadkę do rozwiązania:
Może być z piasku,
Może być siwa,
Może być słodka i lukrem spływać.
Dzieci szybko odgadły, że jest to baba. Rozmawiały na temat tradycji wypiekania ciast świątecznych, w tym wielkanocnych bab lukrowanych, które są symbolem umiejętności i dostatku. Oglądały zdjęcia wypieków oraz formy do ciasta. Następnie odbyły się zajęcia kulinarne, gdzie dzieci na początku odpowiadały na pytania: „Co nam będzie potrzebne?„, „Jakie produkty będą nam potrzebne?” i próbowały skomponować „Przepis na babę„. Zostały również omówione poszczególne etapy pracy:
• umycie rąk,
• podział zadań,
• przygotowanie ciasta,
• przełożenie ciasta do formy,
• upieczenie i wystudzenie,
• na koniec posprzątanie miejsca pracy.
Wszyscy zabrali się do pracy, a pani Madzia z pomocą dzieci obsługiwała mikser, po włożeniu wszystkich składników do miski zmiksowali gładką masę, którą następnie wlano do foremek. Zajęcia kulinarne w przedszkolu wzbudzają wiele radości u dzieci. Myślimy, że przedświąteczne wypieki staną się tradycją w naszym przedszkolu.